Leukadia petrin

Leukadia petrin

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

τί τελικά μπορεί να ΞΕΡΕΙ αυτή η λογική;


«….κοιτάξτε εδώ: η λογική είναι πολύ σπουδαίο πράγμα κι’ ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να το αρνηθώ! Μα η λογική είναι λογική, τίποτα περισσότερο και ικανοποιεί μόνο την επιθυμία του ανθρώπου να κάνει λογικές σκέψεις. Ενώ η βούληση είναι το σύνολο των εκδηλώσεων της ζωής (συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της λογικής και του κάθε είδους εξαρτήματος της). Είναι αλήθεια, ότι σ’ αυτήν ιδιαίτερα την εκδήλωση της, η ζωή πολύ συχνά αποτυγχάνει. Μα, όπως και να έχει το πράγμα, ζωή είναι κι’ όχι μια τετραγωνική ρίζα ή μια οποιαδήποτε μαθηματική πράξη.
Από τη μεριά μου, θα ήθελα να ικανοποιήσω όλες μου τις δυνατότητες κι όχι μόνο το να σκέφτομαι λογικά (που έτσι κι αλλιώς είναι μόνο το ένα εικοστό των δυνατοτήτων που μου προσφέρει η ζωή). Γιατί, τί τελικά μπορεί να ΞΕΡΕΙ αυτή η λογική; Το μόνο που μπορεί να ξέρει είναι ότι ο άνθρωπος διαθέτει ένα ορισμένο βαθμό κατανόησης. Δεν ξέρει τίποτα άλλο και σας παρακαλώ να με πιστέψετε. Αυτό βέβαια ελάχιστα μπορεί να μας παρηγορήσει, αλλά γιατί να κρυβόμαστε; Από την άλλη μεριά η ανθρώπινη φύση ενεργεί συνολικά, υπό την ώθηση όλων των στοιχείων που την συνθέτουν. Έτσι λοιπόν, συνειδητή ή ασυνείδητη, λογική ή τρελή, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση.
Τώρα, Κύριοι, υποπτεύομαι ότι μέσα στο βλέμμα σας υπάρχει ένας οίκτος γιατί μέσα σας επιμένετε να λέτε πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωτιστεί πραγματικά, - ότι ποτέ δεν μπορεί να γίνει αυτό που θα είναι ο μελλοντικός άνθρωπος – επειδή πάντα, εσκεμμένα, επιθυμεί αυτό που βλάπτει τα πραγματικά του συμφέροντα. Είναι μαθηματικός συλλογισμός κάτι τέτοιο – λέτε.
Δεν αμφιβάλλω καθόλου!
Ναι, είναι μαθηματικός συλλογισμός. Ωστόσο, εγώ σας λέω (για εκατοστή ίσως φορά, Κύριοι) ότι υπάρχει μια ευκαιρία, μια και μοναδική περίπτωση όπου ο άνθρωπος μπορεί συνειδητά και με την βούληση του να επιθυμήσει για τον εαυτό του και το απίθανο και το βλαβερό και ότι δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να θέλει πάντα ό,τι είναι λογικό. Αυτή είναι Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – και σ’ αυτό βλέπουμε την αδιόρθωτη δυστροπία του. Ωστόσο, μια τέτοια τρέλα μπορεί να είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο για τον άνθρωπο, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ, (προπάντων τότε θα έλεγα εγώ Π.Ι.) ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΜΕ ΟΛΟΦΑΝΕΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ. Κι’ αυτό γίνεται επειδή τούτη η τρέλα είναι δυνατό να του προφυλάξει, να διατηρήσει ανέπαφο το κυριότερο, το πιο αξιόλογο κάτω από όλες τις περιστάσεις απόκτημα του: εννοώ την ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ και την ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ του»
(ΦΙΟΝΤΟΡ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΥ: «ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ»)
Ο Μέγας Σλάβος, δυστυχέστατα, δεν έχει ακόμα (σκόπιμα; τυχαία;) μελετηθεί επαρκώς, δεν έχει εμβολιάσει ο στιβαρός του Λόγος όσο θα έπρεπε λίγα, έστω, από τα πολυπληθή «εργοστάσια» παραγωγής σκέψης και «σκέψης». Κρίμα!!!! Π.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου