Leukadia petrin

Leukadia petrin

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016





ΠΡ: http://ioustini.blogspot.gr

Όσοι την γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι η Ιουστίνη Φραγκούλη δεν είναι η συγγραφέας του κλειστού δωματίου και του ημίφωτος. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, μαζεύει εμπειρίες κάθε στιγμή κι αυτές είναι η αφορμή για να γράφει τα μυθιστορήματά της. Μοιράζει τη ζωή της μεταξύ της γενέτειρας Λευκάδας και της φιλόξενης γης του Καναδά, ο κοσμοπολιτισμός του… ευτυχισμένου μετανάστη χαρακτηρίζει στη σκέψη της, εκπέμπει θετική ενέργεια σε κάθε επικοινωνία μαζί της. Πριν λίγες εβδομάδες επανήλθε στο λογοτεχνικό προσκήνιο με το νέο της μυθιστόρημα υπό τον τίτλο «Η Τρικυμία» (εκδ. Ωκεανός). Με αυτή την αφορμή, μίλησε στο thinkfree .


Μίλησε όμως και στην ομάδα μας την Λευκάδα πέτρην εν όψει της παρουσίασης του βιβλίου της τόσο στην Αθήνα 19 του Σεπτέμβρη ,όσο και στην Πάτρα 26 Σεπτέμβρη ,εκεί που σας περιμένουμε όλους ….

Ας την απολαύσουμε !


Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη ! κάθε της λέξη μήνυμα !


….δεν ξέρω αν θα γινόμουν συγγραφέας εάν στο σχολείο δεν είχε χτυπήσει η καρδιά μου από ρίγος για τον Βαλαωρίτη... εάν δεν είχα μαγευτεί από τον Σικελιανό...

…Η Ελλάδα είναι οι ρίζες , ο Καναδάς είναι η δημιουργία !!! Αγάπη ισότιμη και για τις δυό πατρίδες!



       

           Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη   Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ >>                              

Αγαπημένη Ιουστίνη Καλώς μας ‘ήρθες στην Ελλάδα μας 
Καλώς μας ‘ήρθες στην Ελλάδα σου ,την πατρίδα σου ,την χώρα που τόσο αγαπάς !
Τούτη τη φορά σ έφερε κοντά μας , η   << ΤΡΙΚΥΜΙΑ >> σου .
Μια ολόκληρη << ΤΡΙΚΥΜΙΑ >> που , ανελέητα εισέβαλε μέσα μας παρασέρνοντας με τα κύματά της , όλα τα κοινωνικά, και ηθικά ερωτήματα των καιρών 
Ως Ομάδα σ΄ ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σου να απαντήσεις για το νέο σου βιβλίο , που , σαν τους αέρηδες του Αιγαίου ,ήρθε καλοκαιριάτικα να μας θέσει καταστάσεις και στερεότυπα που μας δημιουργούν ερωτήματα για τις δικές μας πλέον συμπεριφορές .

Δεν είμαστε δημοσιογράφοι και δεν θέλουμε να πάρουμε την δόξα κανενός 
Είμαστε όμως περήφανοι για τη Λευκάδα μας και η αγάπη αυτή μας κάνει να θέλουμε κάποιες απαντήσεις για το νέο σου βιβλίο με τον τόσο δυνατό τίτλο και τα τόσα μηνύματα που μας στέλνει .
                                      
                                     

Λευκάδα πέτρην  :Ιουστίνη Η Ελλάδα μέσα σου πάντα Αυτό βλέπουμε στο νέο σου βιβλίο η Τρικυμία , με το οποίο μας παρέσυρες μέσα στο κατακαλόκαιρο σε μια σαρωτική τρικυμία ζωών . 
- Τί σε ώθησε να μπλέξεις Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και ερωτικές θάλασσες με χιονισμένες απόμακρες λίμνες και βουνά , Σεξπηρικές αναλύσεις με στοιχεία Αρχαίας τραγωδίας σε ένα υπέροχο καλοκαιρινό αφηγηματικό θρήνο που συναρπάζει ?

Ιουστίνη Φραγκούλη Η αλήθεια είναι ότι συνήθως αναφέρομαι στο νησί μου, το οποίο χρησιμοποιώ ως φόντο μου για τη συγγραφή μου καθώς μου είναι οικείο. Αυτή τη φορά επέλεξα να γράψω μια ιστορία γύρω από το Αιγαίο καθώς εκεί συνέβησαν τα γεγονότα , ή μάλλον γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα.
Και είναι μοιραίο να παντρεύω τους τόπους μου, αφού ζω ανάμεσα στον Καναδά και την Ελλάδα με ίσες ταχύτητες.
Όσον αφορά στον τίτλο Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ, τον δανείσθηκα από τον Σαίξπηρ καθώς η ηρωίδα μου ανεβάζει το κύκνειο άσμα του μεγάλου Άγγλου δραματουργού στις σχολικές παραστάσεις. Το στυλ της κορύφωσης, της κάθαρσης, της αρχετυπικής τραγωδίας, ισχύει σε όλα τα έργα μου, διότι εγώ με το αρχαίο δράμα έχω ζυμωθεί ως παιδί και ως ενήλικας.


Λευκάδα πέτρην  : Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ ! Ο τίτλος σου .Τίτλος αξεπέραστος παγκόσμιος ανθρώπινος !Μια τρικυμία που ξεσπά και Πλέκει κουβάρια βαριά κι ασήκωτα , στις ζωές των ανθρώπων Από πού προέρχεται η έμπνευσή του ? 
Ιουστίνη Φραγκούλη Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο στη ζωή του Ρωμανού και την ιστορία του όπως μου την αφηγήθηκε ο ίδιος . Η έμπνευσή μου ξεκίνησε από την τελευταία σκηνή του έργου, που είναι απολύτως αληθινή.

Τρικυμία στη θάλασσα, στην ψυχή, στον έρωτα... Κύματα απροσπέλαστα στη ζωή της Πολέτ, από την εποχή της ορφάνιας μέχρι εκείνην της περιπλάνησης... Κι όταν πίστευε πως είχε βρει το απάνεμο λιμάνι, πάλι μπουρίνι σηκωνόταν...
Έγραφα την Τρικυμία κι ένιωθα τους παφλασμούς των κυμάτων στην ψυχή της Πολέτ και μέσα μου. Ίσως γ αυτό να είναι τόσο πειστική τούτη η στιγμή της μυθιστορίας μου!


Λευκάδα πέτρην  Πώς θα χαρακτήριζες το νέο σου βιβλίο ? 
Ιουστίνη Φραγκούλη Θα το χαρακτήριζα μια καταιγιστική ιστορία ανθρώπινων σχέσεων βασισμένη σε βιωματική αφήγηση, καθώς οι ήρωές μου είναι υπαρκτά πρόσωπα που τα οδήγησε η Κλωθώ στο πεπρωμένο τους.

Λ.Πέτρην Μιλάς για σχέσεις αδιαπραγμάτευτες που κατακρημνίζονται σε παλιομοδίτικες κουλτούρες όμως στο τέλος ανασταίνονται από προσπίπτουσες τύχες και δύναμη θεϊκή . Πιστεύεις ότι είμαστε ανυπεράσπιστοι στη μοίρα μας ή πρέπει να την παίρνουμε στα χέρια μας ,όπως ο ¨ήρωάς σου Ρωμανός και να την κάνουμε να μας ακολουθεί ??
Ιουστίνη Φραγκούλη : Η Μοίρα μας ορίζει : «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον» αν και η προσπάθεια των ανθρώπων για την ανατροπή είναι πάντα καλοδεχούμενη. Αλλά οι αρχαίοι Έλληνες που από σοφία γνώριζαν, έφτιαξαν τον μύθο για τον Αχιλλέα...

Και αν το καλοσκεφθείς και ο Ρωμανός στην προδιαγεγραμμένη μοίρα του επέστρεψε... κι ας μην γνώριζε καν την καταγωγή του! 


Λευκάδα πέτρην Η Ελλάδα μέσα σου .Αυτό μας δείχνεις σε κάθε σου κίνηση ,σε κάθε σου βιβλίο ,σε κάθε σου εκδήλωση Πώς κατορθώνεις να ταιριάζεις δύο κόσμους τόσο μακρινούς μεταξύ των με τόσο διαφορετικές κουλτούρες ,χιόνια και βουνά ?
Ιουστίνη Φραγκούλη Είμαι παιδί της Ελλάδας, ζυμώθηκα στην αρμύρα του Ιονίου, περπάτησα την Αθήνα σπιθαμή με σπιθαμή ως φοιτήτρια, έζησα, ερωτεύθηκα, αναστέναξα, έκλαψα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι ο τόπος μου. Και θα ξαναγυρνάω με χτυποκάρδι πάντα να την ξαναζώ σαν να μην έχω ποτέ φύγει. Κι ο Καναδάς είναι ο καινούριος τόπος μου. Είναι μια χώρα εύρυθμη, με ήρεμο μεγαλείο, μια νέα πατρίδα όπου γέννησα το γιό μου και όπου δίνω ζωή στα μυθιστορήματά μου. Η Ελλάδα είναι οι ρίζες , ο Καναδάς είναι η δημιουργία !!! Αγάπη ισότιμη και για τις δυό πατρίδες!



Λευκάδα πέτρην  Εμείς πήραμε χιλιάδες μηνύματα απ τη τρικυμία σου ! 
Εσύ τί ήθελες να περάσεις στους αναγνώστες σου ??

Ιουστίνη Φραγκούλη Θέλω να πω στην ΤΡΙΚΥΜΙΑ μου πως «άλλαι αι βουλαί ανθρώπων άλλα Θεός κελεύει» και πως η ανθρώπινη ζωή καθοδηγείται από τα υποκείμενα μέχρις ενός σημείου, αλλά καθορίζεται τελικά από την αναπόδραστη Μοίρα.
Τα μηνύματα του μυθιστορήματος είναι πολυεπίπεδα και πολλά, αλλά ένα είναι το συμπέρασμα: ότι μερικοί άνθρωποι γεννήθηκαν με το στίγμα να υποφέρουν μια ολάκερη ζωή ...


Λευκάδα πέτρην  Στο βιβλίο σου βλέπουμε ότι η Τρικυμία σου είναι ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Ζωή ! ξεσπά στη ζωή ..του κάθε Πέτρου ..της κάθε Πολέτ.. ,της κάθε φοιτήτριας Φιλίτσας ακόμα και στις-ζωές-μας-.από παγιδευμένες εσωτερικές αδυναμίες και παγιδευμένες παληομοδίτικες κουλτούρες 
Η πολιτεία , μέσα από την εκπαίδευση που πρέπει να παρέχει ,πιστεύεις ότι θα μπορούσε να καλλιεργήσει το πνεύμα της νέας εποχής και των νέων προδιαγραφών ,ώστε τα βλαστάρια μας μέσα από την παιδεία να συμπορευτούν ομαλά και γρήγορα , δημιουργώντας μια νέα κοινωνία , γκρεμίζοντας τα κατάλοιπα και τα στερεότυπα του παρελθόντος ?
Ας δώσουμε και στην πολιτεία ένα μήνυμα μέσα απ την Τρικυμία σου

Ιουστίνη Φραγκούλη Πιστεύω ότι εμείς ως γονείς είμαστε υπεύθυνοι να εμφυτεύσουμε στα παιδιά μας το σπόρο της αυτογνωσίας προκειμένου να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στη ζωή τους και στην πορεία τους.
Η πολιτεία δεν μπορεί να μοιράσει δυό γαϊδουριών άχυρα, θα μπορέσει να γκρεμίσει παλιά, φθαρμένα πρότυπα; Δεν το βλέπω..
Η νέα τάξη της πολιτείας μέσω των αχαρακτήριστων χειρισμών του υπουργού παιδείας Φίλη το κορυφώνει σε γκάφες. Καλύτερα θα είναι να σταματήσει να κάνει πειράματα με την παιδεία και τα παιδιά μας.
Αρκετές τρικυμίες έχει υποστεί η χώρα, δεν μας χρειάζεται η κατάργηση της αριστείας και άλλα φαιδρά πυροτεχνήματα ενός ανερμάτιστου κυβερνητικού σχήματος!!!
Η παιδεία θέλει γερούς τιμονιέρηδες και όχι ερασιτέχνες υπουργούς!!!


Λευκάδα πέτρην Πόσο σύντομα γίνονται κατά την γνώμη σου γίνονται οι κοινωνικές αλλαγές του γκρεμίσματος των τοίχων και των κατάλοιπων του παρελθόντος π.χ. ότι , με εξουσία Θεού ,το δικαίωμα της μητρότητας , είναι αδιαπραγμάτευτο και αναπαλλοτρίωτο !και ότι ένα παιδί δεν μπορεί να παίρνεται ,να δίνεται, να κρύβεται ,να γίνεται έρμαιο ανθρώπινων λαθών ? 
Ιουστίνη Φραγκούλη Θεωρώ ότι η επιστήμη εν μέρει καθοδηγεί ακόμη και τη μοίρα ... Και πως οι αυτονόητες αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης δεν θα πάψουν να υφίστανται παρόλες τις καταιγιστικές αλλαγές της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Από την άλλη, ναι γκρεμίζονται τείχη που έκαναν τους ανθρώπους αυτιστικούς και κοινωνικά φοβικούς. Αυτό είναι κατάκτηση!
Όσο για το αν μπορεί η ζωή ενός παιδιού να πηγαινοέρχεται σα να κουνιέται σε μια αιώρα, δυστυχώς η εύκολη διάλυση των γάμων σήμερα, τα διαζύγια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην λεηλασία της παιδικής ύπαρξης ...


Λευκάδα πέτρην  : Μια τελευταία ερώτηση που έχει να κάμει με τη Λευκάδα σου .Στο προηγούμενό σου βιβλίο έκανες τη Λευκάδα παγκόσμια .¨όλοι ξέρουν ότι κατάγεσαι από το μικρό αυτό νησάκι με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά με Βαλαωρίτες , Σικελιανούς και Ζαμπέλιους να την ακολουθούν και Ιόνιες μνήμες να την δοξάζουν 
.Στις νεότερες γενεές όλων των μεγάλων ανήκεις και σύ και το γράψιμό σου έχει την αύρα και τη μυρωδιά του Ιόνιου ! Πιστεύεις ότι αν καταγόσουν από αλλού ,θα γινόσουν και πάλι συγγραφέας ? 

Ιουστίνη Φραγκούλη Η Λευκάδα είναι το υλικό από το οποίο είμαι καμωμένη. Το τοπικό έχει μια μαγική οικουμενικότητα, γι αυτό η μικρή πατρίδα ξεπερνάει τα σύνορα όχι απαραίτητα μέσα από τα δικά μου έργα.
Ταπεινά ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια, αλλά η Λευκάδα έχει γνωρίσει την οικουμενικότητα από τον Σικελιανό, τον Χέρν...
Τέλος , δεν ξέρω αν θα γινόμουν συγγραφέας εάν στο σχολείο δεν είχε χτυπήσει η καρδιά μου από ρίγος για τον Βαλαωρίτη... εάν δεν είχα μαγευτεί από τον Σικελιανό..


Λευκάδα πέτρην  :κ.Φραγκούλη η Ομάδα Λευκάδα πέτρην σας ευχαριστεί ιδιαίτερα για την κατάθεση,της ψυχής σας 

Σας ευχόμαστε Το βιβλίο σας , η Τρικυμία των εκδόσεων Ωκεανός να είναι καλοτάξιδο 

                         @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ). Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post. Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).

Συγγραφικό έργο: Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (Εκδόσεις Εξάντας, 2000), (The Lonely Path of Ιntegrity, ExandasPublishers, 2002). Πετάει, πετάει το σύννεφο (μυθιστόρημα, Eκδόσεις Ψυχογιός,2003), Στις Αγορές του Κόσμου, Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες(Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2004), Η Παρακαταθήκη – The Legacy (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2005), Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (μυθιστόρημα ,Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2006). Ημερολόγιο Αβάνας- Η Κούβα στο Λύκόφως του Κάστρο ( Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008), Γιά την Αγάπη των Αλλων (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2009),Ο Πόλ και η Λάρα ταξιδεύουν (παιδικό βιβλίο με μουσικό cd, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), Ερωτας στην Ομίχλη (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), επανέκδοση Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (Εκδόσεις Αρμός, Δεκέμβριος 2013), «Ξυπόλυτες στην Αμμο» (εκδόσεις Αρμός 2014)




Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη
************************************************
Ομάδα Λευκάδα πέτρην : μήνυμά μας : Λευκάδα = Ομηρική Ιθάκη . τίτλος που θα πρέπει να διεκδικείται κάθε Αύγουστο με Διεθνή Συνέδρια , ενταγμένα στο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου